Stäng
10 Micron 10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport
10 Micron 10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport10 Micron 10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport10 Micron 10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport10 Micron 10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport

Produktinformation:

10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport

GM2000HPS (High Precision and Speed) monteringen är en förbättrad version av den berömda GM2000QCI tyska ekvatoriella montering från 10micron. Peknoggrannheten är fantastiskt bra tack vare integrerade högprecisions enkodrar. Du förlorar inte din inställning genom att flytta på monteringen för hand eller om du släpper på bromsarna, även om monteringen skulle bli strömlös, till exempel i händelse av strömavbrott.

Detta gör även att monteringen blir betydligt enklare att använda ute i fält eftersom uppställningsproceduren blir betydligt enklare. Detta gör även att man får en helt annan säkerhet då det gäller fjärrstyrning eftersom det inte finns någon möjlighet att förlora orienteringen. Då monteringen är så exakt i sin uppbyggnad erbjuder den även möjligheten för oguidad astrofotografering med de flesta kameror och teleskop.

Oguidat under ca 60 minuter ger en avvikelse på under en bågsekund vilket räcker till de flesta uppsättningar!

 

Mer information om HPS styrningen (engelska)

 

Stand-alone manövrering

Monteringen kontrolleras antingen med den tillhörande handkontrollen eller direkt via PC. Handkontrollen erbjuder, med sin röda belysning maximal läsbarhet i olika ljusförhållanden och är utformad så att du kan hantera den med handskar. Displayen har ett integrerat värmesystem för problemfri funktion i låga temperaturer.

Avancerade stand-alone funktioner med bl.a. exakt polinställning och sofistikerad intern pekmodell som kan analysera och väga in upp till 100 stjärnor resulterar i en träffsäkerhetsnoggrannhet på under 20".   

GM2000HPS levereras också med en full uppsättning hårdvara/mjukvara för fjärrstyrning.

Tvådelat huvud

Oavsett om den nattliga monteringen sker på din trädgård, eller efter transport till en avlägsen plats så är vikten på den största komponenten nyckeln till att möjliggöra säker och bekväm montering. GM2000HPS delas i två delar som är förhållandevis lätta att bära. Dessa väger endast 18,5 och 15 kg. Precisionsanpassningsstift och snabbfäste erbjuder montering utan verktyg och garanterar en stabil och korrekt montering.

 

Drift och peknoggrannhet

Kalibreringen görs efter en modell med 100 stjärnors positioner för korrektion av polinställning, konfel och olika flexproblem, t.ex. i teleskoptuben. Med denna korrektion är det möjligt att nå en peknoggrannhet på bättre än 20 bågsekunder RMS. Samma modell kan också användas för att uppnå hög noggrannhet i driften, också med hänsyn taget till atmosfärisk refraktion, beroende på temperatur och lufttryck. Alla dessa data kan sparas för olika observationsplatser, teleskoptuber, mm. Vidare finns funktioner för en snabb och noggrann polinställning. Följning förbi meridianen är möjligt med upp till 30 grader vilket ger en exponeringstid på upp till fyra timmar. Med så exakt följning som GM2000HPS erbjuder så är autoguidning sällan nödvändig. De absoluta enkodrarna i båda axlarna ger överlag en följningsnoggrannhet på under 1 bågsekund. Om du dock vill använda autoguidning så använder du ST4-porten eller seriella/ethernet porten med en guide rate från 0,1x - 1,0x. "Guide rate" kan automatiskt korrigeras för objektets deklination vilket innebär att du inte behöver kalibrera om för varje objekt som följs. GO-TO-system kräver en svår kombination av hög hastighet och hög noggrannhet under ett långt liv och ibland under svåra förhållanden i fuktiga kalla observatorier. I Sverige kan även kombinationen av varm temperatur inomhus och riktigt kalla nätter ute i fält knäcka även de bästa monteringarna. För att möta dessa svårigheter har 10Micron valt de idealiska materialen och tillverkat en speciallegering för snäckväxeln (bronslegering för snäckhjulen och stållegering för snäckaxlarna). Materialvalet är en kritisk ingrediens om man vill få en montering med hög hastighet, hög precision och en lång livslängd.

Precision, passform och finish

GM2000HPS är designad hos 10 Micron av ett team ingenjörer med mångårig erfarenhet av design och produktion av precisionsmekanik för maskinverktyg. Varje montering är tillverkad och hopmonterad på 10Microns produktionsanläggning i Italien. Som maskinexperter har 10Micron kunskap att konstant leverera enheter med mycket hög precision som är unik inom astronomin. Noggranna kontroller försäkrar perfekt passform och snygg finish hos varje del i monteringen. Alla yttre ytor på GM2000HPS är bearbetade för hand genom en tidskrävande process för att eliminera verktygmärken och vassa kanter. Denna process resulterar i en utsökt satinfinish som ger ett vackert och enhetligt utseende. Efter ytbehandling, är hela uppsättningen anodiserad. Ytans hårdhet motstår slitage och flisning, till skillnad från lackerade ytor. Slutresultatet av denna noggranna efterbehandling är en montering som är lika hisnande att se på som den är att använda.

 

GM2000HPS Specifikationer

 • Automatisk integrerad refraktionskorrigering, det enda sättet att få en perfekt oguidad följning under långtidsexponeringar.
 • Väldesignad och testad mjukvara och HPS motorkontrollsystem integrerad i en Linux dator.
 • Följningsprecision typvärde ~1 bågsekund peak-to-peak under 15 minuter, ~0,6 bågsekund RMS med intern mapping på 25 stjärnor som korrigerar för flex och fel i polinställningen.
 • Integrerade högprecisionsenkodrar i RA och DEC säkrar för ett perfekt resultat vid astrofotografering utan guidning.
 • Peknoggrannhet < 20 bågsekunder RMS med standard två-stjärn aligment.
 • Förflyttningshastighet och satellit tracking hastighet upp till 20°/s.
 • Nätanslutning 24 V DC (ingår ej) Observera: Monteringen får endast drivas med av 10 micron rekommenderade transformatorer och strömförsörjningar. Vid användning av andra strömförsörjningar kan du förlora rätten till garantin!
 • Strömförbrukning: 0,7 A vid följning, 3 A vid svängning, 5 A maxvärde.
 • Användarvänlig handkontroll.
 • Exakt mjukvarustyrd polinställning, gjord på några få minuter.
 • Fullt anpassad för fjärrstyrning och kontrollerbar via PC med 10/100/1000 LAN, perfekt anpassad för ditt framtida fjärrstyrda observatorium.
 • Fullständiga instruktioner och specifikationer på engelska.
 • Väldokumenterad mjukvara och drivrutiner, fungerar med alla välkända planetarieprogram.
 • Latitudområde: 20° - 70°
 • Finjusteringsområde i azimuth: +/- 10°
 • Vikt 33,5 kg utan motvikter
 • Motviktsstång: Diameter 40 mm, vikt 4 kg.
 • Lastkapacitet 50 kg. (Kommentar: Alla leverantörer har sitt eget sätt att bestämma lastkapaciteten på sina monteringar. Vissa leverantörer är mer "optimistiska" än andra, så det kan vara svårt att jämföra mellan olika leverantörer. 10 Microns uppgifter är mycket konservativa så att 50 kg verkligen är absolut realistiska i motsats till andra märken).

OBS! Motvikter ingår ej!

Taggar

 • Goto / Datorstyrning ingår


Andra kunder tittade även på...

Orion Orion Bahtinovmask
Orion
Art.nr AOR40004
från 195 kr Mer info
Orion Orion DeepMap 600 stjärnkarta
Orion
Art.nr AOR04150
195 kr Köp
Sky-Watcher Sky-Watcher HEQ5 Pro montering
Sky-Watcher
Art.nr ASW20886
12 500 kr Köp
Sky-Watcher EVOSTAR-80ED DS-PRO (OTA), begagnad
-25%
KAMPANJ
Sky-Watcher
Art.nr ASW10202beg
5 995 kr (7 950 kr) Köp
Sky-Watcher Sky-Watcher EQ8 PRO SYNSCAN
Sky-Watcher
Art.nr ASW20292/20293
från 10 995 kr Mer info
Sky-Watcher Skywatcher motvikter för 20 och 18mm stångdiameter
KAMPANJ
Sky-Watcher
Art.nr ASWmotvikt1,8kg
från 350 kr (425 kr) Mer info
QCam QCam Polemaster kamera
QCam
Art.nr AQcamPolemaster
3 295 kr Köp

Andra som köpte 10 Micron 10 Micron GM2000 HPS montering Ultraport har även köpt...

ATiK Atik 414EX färg CCD kamera
ATiK
Art.nr AATK0137
17 500 kr Köp
ATiK Atik 16200 färg CCD kamera
ATiK
Art.nr AATK0155
44 995 kr Köp
The Imaging Source DMK31AF03.AS kamera firewire
-34%
KAMPANJ
The Imaging Source
Art.nr ATSDMK31AF03.AS
4 395 kr (6 695 kr) Köp
Takahashi Takahashi FSQ-106ED med tillbehör
Takahashi
Art.nr ATTQE10600
69 950 kr Köp
Standardvy | Byt till Mobil vy